Infinite Inspiration zet zich in om een @nder soort geld te introduceren, complementair aan het bestaande geldsysteem. Dit @ndere geldsysteem stimuleert duurzaamheid en stimuleert economische activiteiten in lokale gemeenschappen, opdat de talenten in de gemeenschap niet onbenut blijven. Omdat we het ontstaan van complementaire ruilmiddelen essentieel vinden, kunnen onze klanten ons voor onze diensten ook betalen in een @nder soort geld.
Een lokaal geldsysteem stimuleert de lokale economie en werkgelegenheid. Infinite Inspiration werkt hierin samen met STRO (Social Trade Organisation). STRO heeft hiervoor een werkend systeem ontwikkeld, dat inmiddels op meerdere plaatsen in de wereld wordt toegepast. In het kort zijn de voordelen van dit maatschappelijke geldsysteem:
- Extra omzet voor de lokale ondernemer
- Werkgelegenheid doordat bedrijvigheid weer tot bloei kan komen
- Rentevrij krediet waardoor geld lenen goedkoper is
- Bijdrage aan duurzaamheid door onder meer minder vervoersbewegingen
- Minder afhankelijkheid van het huidige geldsysteem en de daarin dominante spelers
- Versterking van de sociale cohesie in de regio
- Garantie dat het geld lokaal blijft circuleren, en dat de lokale community daar dus van profiteert
De bijdrage aan duurzaamheid is echter groter. Het huidige geldsysteem blijkt namelijk slecht verenigbaar met duurzaamheid. Het is ook nog eens instabiel getuige de vele crises op wereldschaal. Tussen 1970 en 2010 kennen we wereldwijd 427 systeemcrises die te maken hebben met ons financiële systeem: een monocultuur van één nationale valuta gecreëerd door bankschuld1). In ecosystemen zien we dat diversiteit stabiliteit van het totale systeem brengt. Met andere woorden we dienen een monetair ecosysteem te ontwikkelen. Maatschappelijke geldsystemen brengen keuzevrijheid en daarmee diversiteit, waardoor het totale systeem stabieler wordt.
1) Lietaer, B. et al. 2012. Geld en duurzaamheid. Van een falend geldsysteem naar een monetair ecosysteem. Utrecht: Samenwerkende Uitgevers (VOF)/Jan van Arkel. (money-and-sustainability-the-missing-link-executive-summary)
ACTUEEL:
4 september 2018: Arnhem krijgt een duurzaam lokaal betaalmiddel: Arnhems Hert!