Bij maatschappelijke vernieuwing is loslaten een uitdaging. Inwoners willen vaak wel initiatieven oppakken, maar weten niet altijd hoe. De vraagkant is vaak onvoldoende georganiseerd. De aanbodkant is versnipperd, mist vaak de integrale blik of staat te ver af van de werkelijke behoeften van de inwoners. Overheden blijven verantwoordelijk voor hun taakstelling en loslaten is dan niet eenvoudig. Hetzelfde geldt ook vaak voor zorginstellingen, woningcorporaties en andere bedrijven die belangen hebben bij het voorliggende initiatief, danwel actief zijn in de betreffende wijk.
Context
Gemeenten, netwerkwerkbedrijven (GWL), zorgorganisaties, en andere profit en non-profit organisaties staan voor de uitdaging om goed contact te hebben en te houden met hun inwoners/afnemers. Lokale traditionele instrumenten, zoals enquetes of buurtbijeenkomsten leveren veelal niet het gewenste resultaat. Een lage opkomst en de mensen waarom het gaat, worden onvoldoende bereikt.
Wat er vaak gebeurt
De aanbodzijde (gemeenten, zorgorganisaties, etcetera) zijn vaak professioneel georganiseerd. De vraagzijde kan echter nog veel beter worden georganiseerd. Wijkontwikkeling start met contact maken met bewoners. Professionals staan er vaak onvoldoende bij stil dat er verschillende communicatieniveau’s zijn, waarop contact gemaakt kan (en dient) te worden. Professionals vragen bijvoorbeeld naar dromen en krijgen als antwoord dat wijkbewoners klachten hebben over hondenpoep, de slechte staat van het openbare groen, of loszittende stoeptegels.
Een andere invalshoek is hard nodig
Overheden beschouwen inwoners meestal automatisch vanuit het perspectief van de overheid: land, provincie, stad, dorp, wijk, straat.
Infinite Inspiration begint bij het perspectief van de inwoner: woning, voortuin, straat, wijk en pas daarna dorp/stad. En de gemeente staat ten dienste van de inwoners, en niet andersom.
Wat wij doen
Infinite Inspiration start de professionalisering van de vraagzijde bij de inwoners van wijken. We doorlopen daarbij 4 stappen:
- Bewustwording
- Energie losmaken
- Structureren
- Borgen
Bij de eerste twee stappen hanteren we een unieke set van interventies. De interventies zijn licht en speels, de verbinding is diepgaand en op hartsniveau. De inzet is het opwekken van de in de wijk aanwezige energie. Onze aanpak resulteert in vitale wijken.
Diegenen die in structuren denken, herkennen de volgende fasen:
- Waarderend (leren) kijken (volgens de principes van Appreciative Inquiry)
- Bouwen aan verdiepende relaties
- Bouwen aan een collectief doel (in de vorm van een collectieve droom)
- Ontwerpen (langs welke wegen kunnen we onze collectieve droom verwezenlijken)
- Het wonder (samen aan de slag)
- Feest (Vieren van het resultaat)
- Verduurzamen (inbedden resultaten en doorgroeien naar nieuwe collectieve dromen)
(Deze methodiek is gebaseerd op de in het buitenland al vele jaren succesvolle Community Building Philosophy van de Elos Foundation)
Vormen van inzet:
- Pressure cooker aanpak: Een wijk kan een enorme “boost” krijgen door in twee tot vier weken een spelvorm te doorlopen (speelse vorm van een pressure cooker aanpak) op basis van de hiervoor genoemde aanpak.
- Inbedding in de gemeentelijke wijkaanpak: U heeft de aanbodzijde (zorgaanbieders, gemeentelijk loket, sociale wijkteams) op de rit, of bent op weg daar naar toe. De organisatie van de vraagzijde (goed functioneren van wijkplatforms en dergelijke) loopt daar nog op achter. Wij informeren u graag over de mogelijkheden om, inspelend op uw specifieke situatie, maatwerk met resultaat te leveren.
Portfolio
Infinite Inspiration heeft eerder de volgende wijkontwikkelingsprojecten gerealiseerd:
Community Building Caraïbisch Nederland
Wijkontwikkeling de Nijverheid, Hengelo (Ov.)
Oasis introductie, Velp-Zuid (Gld)
Inspiratiebijeenkomsten Weezenhof (Nijmegen)
Voor meer informatie: neem contact op met Tjwan Oei