Veel gesprekken tussen inwoners en andere organisaties (gemeenten, projectontwikkelaars, woningcorporaties en dergelijke), verlopen niet naar tevredenheid. Er zijn verschillen van inzicht, waarna de stem van de grootste, of de machtigste de doorslag geeft. Zeer teleurstellend voor de minderheden. En achteraf gezien is het besluit van de grootste, of de machtigste niet altijd het béste besluit….
Zijn er manieren om betere besluiten te nemen? Ja, die zijn er! Deep Democracy is zo’n methode. Deep democracy is een betere methode omdat ook de “onderstroom”wordt meegenomen. Erken de onderlinge verschillen, en benut deze vervolgens voor creatieve oplossingen.
Kort gezegd worden de volgende stappen gehanteerd:
- Creëer veiligheid, zodat er ruimte is om elke mening te uiten
- Inventariseer alle meningen en invalshoeken
- Verken het besluit dat op een meerderheid mag rekenen
- Daarna per minderheid vragen wat zij nodig hebben, zodat aan hun bezwaren tegemoet wordt gekomen (er wordt dus niet opnieuw gepolderd of onderhandeld). De minderheden hoeven daarna dus niet vóór het besluit te zijn
Dit lijkt een langdurig proces. In de praktijk gaat het sneller dan bijvoorbeeld het streven naar consensus. Dat komt omdat bij de deep democracy elke mening écht gehoord wordt, en serieus genomen.