Wat speelde er? Carintreggeland is een grote, innovatieve en maatschappelijk betrokken organisatie voor wonen, welzijn en zorg in Twente, met meer dan 5.000 cliënten en bijna 4.000 medewerkers. Carintreggeland voorziet dat in de toekomst de zorg niet meer alleen door professionals kan worden geboden, maar dat ook de wijk/buurtbewoners daar een rol in zou kunnen of moeten nemen. Carintreggeland wilde ervaring opdoen met buurtgericht/wijkgericht werken met alle partijen (met name bewoners) om onderlinge hulp- en dienstverlening op te zetten en zo spaarzaam mogelijk om te gaan met professionele zorg- en dienstverlening. Om te verkennen welke vorm dat zou kunnen krijgen, heeft CarintReggeland een pilotproject opgestart: “Naar een (nog) krachtiger noaberwijk Nijverheid”. Het is de bedoeling dat de inwoners/noabers aan zet zijn en de professionals volgend.
Wat is er op het moment van de start van de opdracht aan de hand? Hoe pak je nu zoiets aan? Initiatief te geven door initiatief te nemen klinkt niet zo logisch… Via een initiatief van het Spiritueel Innovatiefonds is Tjwan Oei van Infinite Inspiration als begeleider en adviseur bij dit traject betrokken. Infinite Inspiration weet de energie en verbinding bij en tussen inwoners aan te spreken, en daarmee op een vanzelfsprekende wijze het initiatief bij de wijkbewoners te houden.
Opdracht: Tjwan Oei van Infinite Inspiration kreeg het vertrouwen en de ruimte van zowel CarintReggeland als van de wijkbewoners om een inspiratietraject met de wijkbewoners te begeleiden. Na een opstartbijeenkomst met zowel vertegenwoordigers van het bewonersoverleg van de buurt “de Nijverheid” (onderdeel van de wijk “Wilderinkshoek”) als met de professionele zorgorganisaties is Tjwan Oei in een aantal sessies met de wijkbewoners aan de slag gegaan.
Resultaat: Voordat het project startte, was de heersende gedachte in de wijk: “in onze wijk zijn geen mensen die zich voor hun eigen omgeving willen inzetten. Kijk maar naar de zeer matige opkomst bij nieuwjaarborrels in de wijk”. Bij afronding van het project was er onder de wijkbewoners een sfeer van: “Wij kennen buurtgenoten die zich wel degelijk voor de wijkbewoners in willen zetten en wij zien onszelf als gelijkwaardige gesprekspartner met instanties zoals de gemeente”).
Binnen een jaar is de mindset van een aantal bepalende informele leiders in de wijk veranderd van “hier krijgen we toch niets voor elkaar” naar “Als wij willen, krijgen we héél veel voor elkaar”.
Een initiatiefgroep, voortvloeiend uit de lokale buurtvereniging (BON: Bewoners Overleg Nijverheid), heeft het initiatief genomen om met de gemeente in gesprek te gaan om het buurthuis in weer in ere te herstellen. Verder hebben wijkbewoners de stichting Noaberwijk – Nijverheid opgericht die onder andere vanuit de wijk tuinonderhoud voor ouderen realiseert en vervoer voor ouderen regelt. Een prachtig staaltje van een inwonerinitiatief!
Bijdrage van Infinite Inspiration: De typische aanpak van Infinite Inspiration waarmee dit resultaat tot stand is gebracht:
- Bewoners vanaf het begin het initiatief geven (Professionals worden pas uitgenodigd als de bewoners daar aan toe zijn)
- Buurtbewoners zijn in inspiratiesessies uitgenodigd om hun droom voor de wijk uitdrukking te geven en te delen met hun buurtgenoten
- Vanuit de verbinding ontstaat een veilige omgeving, vol nieuwe energie. Daarmee is ruimte ontstaan om individuele overtuigingen over de omgeving (over de gemeente en over andere instanties) bij te stellen als deze beperkend zijn.
Deelneemster: “Ik zag de projectleider van de gemeente altijd als iemand die ons kwam vertellen wat wij allemaal niet mochten. Na de inspiratiesessies van Infinite Inspiration besef ik dat ik namens het algemeen belang eigenlijk de spreekbuis ben voor deze projectleider. Dat helpt mij om op voet van gelijkwaardigheid met hem te spreken. Daardoor is onze verstandhouding behoorlijk verbeterd!” |
Looptijd van het traject: september 2013 – juni 2014